Învățăm și ne jucăm: litera A și litera M

Azi voi vorbi despre cum lucrez acasă cu cel mic literele. Ei bine cred că am mai spus că el cunoaște literele de când era mai mititel. Pe când avea vreo 3 anișori am descoperit acest site de de unde m-am inspirat și am realizat toate aceste litere haioase, dar totodată foarte educative. Spun asta deoarece legându-se de câte un lucru anume Gabi a învățat să rețină și să își îi amintească fiecare literă. Gen faptul că face legătura între litera A și o 🐝 sau între M și un ⛰️ l-a ajutat să și le amintească mai ușor. Și a învățat asta în joacă fără nici un fel de presiune. Cu siguranță ajută și faptul că are o memorie absolut fantastică, dar oricum, e un copil isteț.

Pe timpul verii a avut un caiet în care a scris pe liniile punctate toate literele din alfabet. L-am motivat și mai mult cu pixuri colorate și câte o steluță aurie pe care i-am dat-o la finalul fiecărei pagini.

Acum de când a venit toamna, am început să reluăm lucrul la capitolul litere. Ce-i drept o lăsasem mai moale și nu am exersat prea mult tocmai pentru că am văzut că le cam știe. Și am vrut să bat mai mult pe tema cifrelor, fiindcă nu prea stă bine la capitolul ăsta. Așa că am cam neglijat literele, dar acum gata, ne apucăm și de astea.

Ce facem?

Lucrăm pe fișe pe care eu i le realizez. Sau pe cartonașe realizate tot de noi. Sau pe care le avem nici nu mai știu de unde.

Recunoaștem litera inițială dată. Recunoaștem litera dată unde este în interiorul unui cuvânt. Și o încercuim.

Scriem pe linia punctată literele. Ușor, ușor învățăm să le scriem singurei.

În cele din urmă începem să scriem pe un caiet de dictando literele.

Litera A/a

G. a recunoscut litera A/a, a încercuit-o în cuvintele de pe cartonașele, realizate de noi cu mai mult timp în urmă. Celelalte cartonașe, cel cu albina și cel cu antilopa, nu mai știu de unde le avem, dar funcționează în același scop găsirea și recunoașterea literei A.

Această fișă cu litera A este realizată de mine. Avem o poezie micuță despre o albinuță unde G. a recunoscut și a încercuit litera A și a. Avem două rânduri cu literele A și a de trasat pe punctulețe. Și avem și un labirint: ajută albinuța să ajungă la floare.

Această fișă am realizat-o pe o jumătate de coală albă. Colorează litera A, colorează ananasul și trasează litera A.

În cele din urmă am reușit să facem litera A și pe un caiețel de dictando .

Litera M

Am scos de la „naftalină” și pentru litera M cartonașele realizate pentru această literă cu ceva timp în urmă. G. a recunoscut litera M și a încercuit-o.

Fișă pentru exersarea literei M/m realizată de mine. G. a colorat literele M și m, mărul, mașina și mătura. I-am făcut pe fișă literele M și m de trasat împreună cu cuvântul Mama. Apoi în chenarul de mai jos G. a încercuit literele M/m cu verde, respectiv cu albastru.

Fișa nr. 2 cu litera M este mult mai simplu de realizat, dar și de lucrat de către cel mic.

În cele din urmă G. a scris jumătate de pagină cu litera M, iar pe cealaltă parte a scris cuvântul lui preferat din întreg universul: MAMA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.