Învățăm litera A

A e de la albină
A e de la un arici jucăuş
A e de la avion
A e de la un ardei grăsuț

Listă de activități pentru învățarea literei A.

A e de la albină.

De obicei în activitățile cu cei mici mă inspir de pe net. Am găsit această idee pe acest site şi am reprodus-o şi noi acasă. Ce ziceți ne-a ieşit bine?
Noi am folosit hârtie albă. Eu am desenat literele A mare şi a mic cât mât mai aproape de modelul pe care l-am folosit drept inspirație.

Iar copiii le-au colorat.

Am desenat şi dunguțele pe care ei le-colorat cu negru, dar şi aripioarele care apoi au fost colorate cu albastru deschis.
Apoi au trecut la decupat. I-am ajutat şi eu la decupat pe unde nu au putut ei sau unde s-au plictisit un pic ( la dunguțe mai ales).
Apoi le-am lipit toate împreună şi iată rezultatul. Un A care se aseamănă foarte mult cu o albinuță.

Mezinul chiar îmi spune mereu că aia nu e A e o albinuță. Eu îi zic că e litera A şi el îmi spune că-i o albină.

A şi din plastelina.

Ideea este că copiilor le plac tot soiul de activități printre care şi plastelina le place. Le-am mai făcut câteodată litere din plastelină. Odată chiar îmi amintesc că m-au pus ăştia mici să fac întreg titlul unei cărticele din asemenea litere.
Căutând idei noi pe acelaş site am găsit acest articol unde printre altele modalități de construire a literelor A şi a am găsit plastelina şi astfel mi-am adus aminte că şi noi putem face asta.

Şi am trecut la fapte.

Iată şi pozele.

În primul rând litera A. Cea mare şi groasă e făcută de băiețel pe când cea subțirică a făcut-o fetița.

Apoi am mai făcut şi altceva.

Iată.

A e de la albinuțe.

A e de la avion.

FIŞE

Se găsesc fel şi fel de fişe de descărcat pentru ca cei mici să exerseze litere sau cifre. Eu însă pentru că nu am posibilitatea să mi le scot la imprimantă am făcut altceva. Am luat foaie albă, creion şi uneori un indigo pentru că trebie să fac două din fiecare, căci nu uitați, am doi pui mici, şi folosindu-mă de toată inspirația posibilă am creat propriile mele fişe cu litera A.

Iată-le:
La aceasta de aici literele de sus şi desenele cele mici le-au colorat copiii.
Iar desenele de jos, nu ştiu dacă se observă, dar sunt lipite. Le-am desenat pe altă foaie. Copiii le-au colorat, le-au decupat şi le-au lipit.

Le place tare mult să taie şi să lipească şi eu ori de câte ori pot le ofer această şansă.

Cât despre rândurile de la mijloc eu le-am făcut cu linie punctată pentru ca ei apoi să le traseze cu creionul.

Prima a făcut-o Eliza, iar a doua este a celui mic.

A doua „fişă” cu litera A este aceasta.

A în lectura poveştilor.

Ultima idee este identificarea literei A în lectura cărților cu poveşti.
Am să aleg pentru asta cărțile cu poveşti care au scrisul cu litere puțin mai mari.

Cred că oricine care are copii are în casă cărți cu poveşti. Ne mai trebuie un creion şi un copil curios şi dornic să învețe ceva nou. Eu îi arăt o literă A şi îi spun să-mi arate dacă mai găseşte altele.

În imaginile de mai jos pe prima pagină am încercuit eu o literă A mare ca exemplu pentru mezinul meu de doar trei ani jumate şi el le-a încercuit pe toate celelalte.

În continuare dând pagina eu îi citesc textul poveşti şi apoi el se apleacă asupra cărții cu un creion în mână şi îmi arată câte asemenea litere a găsit el.

Acestea sunt paginile unde a observat cele mai multe A-uri.

Cam atât deocamdată. Sper să reuşesc să mai adaug şi alte idei curând. Multe îmi bâzâie prin cap, rămâne de văzut dacă le putem pune practică.

3 gânduri despre “Învățăm litera A

  1. Îți recomand sa lucrezi literele după Arial, acesta e fontul de abecedar cu care începe sa lucreze. Și mult mai util ar fi sa faceți oral, cuvinte mici, fără grupuri de litere, despărțit în silabe, identificat sunetele / un anumit sunet sI poziția acestuia în cuvânt. Apoi câte cuvinte sunt într-o propoziție, alcatuirea de propoziții după cerințe (sa aibă un anumit număr de cuvinte, un anumit cuvant intr-o anumita pozitie). Va fi mult mai util decât scrierea la vârste mici.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.