Frig afară, cald în suflet, ciorbă în farfurie dragă

Azi stau în păturică și mă uit ce repede a venit și vremea friguruasă, suntem la sfârșit de septembrie și nu îmi explic ce este cu atâta frig deja. Culmea este că văzusem în grădină vișinul înflorit ceea ce în popor înseamnă toamnă lungă. Dar totuși avem parte temperaturi cam mici ce mă duce cu gândul mai repede la focul în sobă, la hainele groase și cât și la o ciorbiță fierbinte și gustoasă.  Și întradevăr focul în sobă l-am aprins deja de vreo trei zile încoa, hainele ceva mai groase le-am cam scos, în parte cel puțin. Tot ce mai lipsea era o ciorbiță bună bună și gustoasă, aburindă, fierbinte în farfurie pe masă. Nu știu cum sunteți voi, dar eu când am aș avea așa ceva disponibil, mai ales dacă-i facută de mine las la o parte orice friptură pentru un castron sau două sau trei de ciorbiță.

Ceea ce și făcui azi. Ai mei s-au obijnnuit ca în zilele de duminică să facem ceva gen o fripură la cuptor în general de pui cu cartofi în tavă. Astăzi când am scos vreo 5 pulpe ca să le tai pentru asta și m-am gândit eu bine și am pus pe foc o oală cu apă cam pe jumătate și am lăsat-o să fiarbă, apoi am adăugat să zic vreo jumătate de lingură de sare. Am tăiat partea mai osoasă de la pulpe, am adăugat-o în apă și am lăsat-o pe foc cu capacul deasupra. Pulpele ce au rămas le-am tăiat pe jumătate, le-am crestat puțin și le-am așezat într-o tavă întinsă de cuptor, sub care așezasem anterior cartofi tăiați felii cât să acopere cu aproximație fundul tăvii. Am pus  o cănuță de apă și   sare pe deasupra și așezat tava în cuptorul pe care l-am aprins cu ceva vreme mai înainte ca să aibă timp să se încingă.

Însă nu vă temeți de ciorbiță nu am uitat doar ăsta mi-a fost scopul meu de când m-am trezit. O ceapă medie, o jumătate dintr-un morcov mare și un ardei gras verde mititel le-am tăiat mărunt și le-am adăugat în oală peste carne. Ardeiul l-am avut de prin grădină, iar de la morcov cealaltă jumătate au mâncat-o cei mici care în general ocolesc legumele în farfurie, dar culmea morcovul crud le place. Ca să  dea supelor sau ciorbelor un gust mai bun am un secret ce atunci când este soacra mea prin preajmă evit să îl pun în practică. De fapt nu-i mare lucru, doar tai codițele de la pătrunjel, le leg și le dau drumul în oală să fiarbă odată cu restul de legume, dar ei i se pare o ciudățenie așa că uneori evit să fac asta. Cu toate că îi dă mâncării un gust de o mie de ori mai bun decât toate delicaturile din lume. În fine, apoi tai și cartofii cuburi potrivite și îi adaug în oală adulmecând un pic la mirosul minunat ce vine din ea, căci între timp deja legumele și lăsat și ele aroma lor. Și apoi las să fiarbă la foc potrivit cu capacul deasupra până se mai fierb cartofii. Între timp mai îmi fac ceva de lucru, un pic de curățenie pe masa din bucătărie, mai întorc puțintel carnea din cuptor și îi mai adaug puțină apă. Căci nimănui nu-i place friptura prea uscată, nu-i așa? Mai țip puțintel la cei mici care între timp mai combină câte una de a lor și apoi mă întorc la oala mea cea minunată care de acum îți dădea un miros frumos frumos sau poate sunt eu subiectivă. O gust, mai adaug ceva sare și vreo două mâini de paste. Pun capacul la loc, las să fiarbă tot așa la foc potrivit. Mai întorc friptura, cartofii sunt aproape gata carnea  mai trebuie un pic rumenită după gustul meu. Toc pătrunjel și adaug în ciorbă, scot codițele și le arunc la gunoi și îi mai dau un clocot sau două. Și apoi e gata. Opresc și friptura pentru că este suficient de rumenită după gustul meu, dar nu o scot din cuptor.

Îmi este o foame după toate astea, dar mai am un pic de treabă prin casă. Pe la vreo doișpe jumătate să zic așa chem soțul și copiii la masă. Dintre toți doar eu și cel mic am păpat ciorbița, căci soțul a trecut direct la felul doi și fata l-a imitat. Doar Găbițu’ meu mic a păpat toată ciorbița din castronel cu tot cu toate legumele și cu zemuță și cu tot. Mi-a cam părut rău căci sinceră să fiu Eliza fiind cam răcită i-ar fii prins bine un pic de ciorbiță caldă. Dar asta este ne-am revanșat cu un ceai cald cu miere și lămâie în care i-am stecurat și un pic din siropul din ceapă pe care nu vrea cu nici un chip să îl i-a deși este foarte bun pentru răceală.

În altă ordine idei nu știu ce faceți voi dar eu astăzi mi-am savurat ciorbița mult dorită cu un ardei iute din borcan și un pic de oțet iute peste ea direct în castron la mine. Și ce bună a fost, numai bună ca să mă încălzesc puțintel. Așa de bună încât am păpat două porții și cu cei pusesem fiicămii defapt trei.

Acum toată lumea doarme în casă, este dupamiază, eu scriu și îmi veni iarăși foame, după ce închid aici merg să pap și felul doi. Pup. Și poftă mare dacă n-ați mâncat de prânz deja.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.