Joaca în băltoace, au sau nu au voie cei mici?

Ce frumos este să fii copil și să nu ai nici o grijă. Să te joci oricând și la orice oră, mereu să fi cu zâmbetul pe buze și cu o energie cât pentru noi toți ăștia ai mari. Nu există zi în care să îi văd cum se joacă pe cei mici în care să nu îmi amintesc cum eram eu când eram mititică. Acum de ceva zile a plouat și s-au format băltoace și pământul s-a udat și pe stradă este noroi. Bucuria celor mici care atâta așteptau ca să joace cu mâinile în mocirla aceea care acum nouă ca adulți ne face groază. Căci ne gândim înfricoșați la hainele pline de noroi și la mânuțele murdare și ude ca la cel mai cumplit coșmar.

Dar oare este chiar așa de rău? Mă întreb cei care acum sunt bunici, tătici sau mămici când erau mici ce au făcut? Eu una recunosc vara când eram copil cum se oprea ploaia ieșeam afară și ne jucam în „lacurile” ce se formau în gropile de pe stradă. Râcâiam în pământ și făceam să treacă apa de la o băltoacă la alta , apoi puneam câte un bețigaș și lăsam să vedem dacă trece mai departe pe „râurile” create de noi. Așa le închipuiam noi, minte de copii. Ori din pământ sau din nisip, când aveam de unde, ne prefăceam că faceam de mâncare. Nici nu îmi mai amintesc în ce făceam , dacă aveam vreun castron sau cratiță mai veche în care ne jucam. Nu îmi amintesc. Dar știu că ne jucam și cu mâinile în apă și cu mâinile în noroi. Ori atunci când era apă multă pe șanțul de partea cealaltă a străzii ne jucam la podișca vecinei care era, mă rog ,este de aceași vârstă ca mine. Fiind șanțul mai adânc trecea apa dedesupt de el mai bine și atunci puneam bețișoare și așteptam să vedem dacă ies pe partea cealaltă.

Acum sunt adult și mamă și îmi aduc aminte de vremurile copilăriei când eram nerăbdătoare să cresc să mă fac om mare. Și când îi văd că vor să se joace în apă și în noroi aș putea desigur să mă oripilez și să strig la ei să stea cuminți. Dar cum aș putea când știu că și eu făceam la fel când eram copil. Desigur mai am și eu momente când nu am răbdare sau când nu-i las, dar totuși cred că așa uneori un pic de joacă de asta afară nu îi face rău celui mic chiar de se murdărește puțintel.

Voi ce părere aveți? Lăsați în comentarii pro sau contra?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.