Modalități de joacă în aer liber

De ceva vreme voiam să scriu pe blog despre jocurile afară. Nu știu vouă dar noi adorăm să stăm afară. Cred că anii petrecuți în Italia unde nu aveam curte și stăteam tot timpul între patru pereți își cam spun cuvântul. În orice caz acum când văd soarele strălucind afară respir adânc fericită. Dar și nu numai, aerul de afară e extraordinar oricând. Și mai ales copiilor le place afară căci au mai mult spațiu pentru joacă și jocuri, pentru alergat și făcut mizerie. Căci haideți să fim serioși ori cât ne-am enerva noi nu exită copii care să nu se murdarească.

Castele de nisip

Alor mei le place joaca la nisip enorm, chiar dacă de cele mai multe ori este presărată cu țipetele Elizei, căci tot ce construiește ea Gabi calcă în picioare.  Cam greu însă cu ăștia mici pentru că bagă totul în gură și să fiți foarte atenți cu ei. Gabi al meu este deja obijjnuit la băgat de nisip în gură, iar eu la spălat  la gură cu apă de fiecare dată. Deh copii ăștia numai cele spui tu să facă nu fac. Dar una peste alta nu vă trebuie mare lucru pentru joaca la nisip. Noi folosim găletuțe de la smântână și niște linguri mai vechi. Mai nou Eliza a început să folosească niște cuburi din alea moi cu care nu se mai juca pentru a face unele castele mici mici.

Câteva sfaturi pentru castele reușiite: nisipul trebuie să fie ud, dar nu exagerat; atenție și la cantitatea de nisip să nu puneți nici prea puțină, dar nici să îl îndeși prea tare căci apoi nu iese. În fine cu atenție și exercițiu în timp veți reuși niște castele excelente.

Garaj din pietre pentru mașini și șosele

Dacă stați la curte și aveți de unde aduna pietre și pietricele vă puteți construi un excelent garaj din pietre. Noi avem mașini destule aruncate prin curte cu care nici Eliza și nici Gabi nu se mai joacă de mult, așa că la acest joc le-am băgat în folosință. Ideaa asta i-a venit Elizei într-o zi și am ajutato și noi când la final începuse să plouă. În găletușele pe care le foloseam la nisip am adunat pietre și apoi Eliza a construit garajele și eu apoi i-am făcut șoselele și inclusiv o benzinărie. Căci nu, ce sosea e aia ce nu are ea măcar o stație cu benzină. Dacă reușesc să încarc poza vă arăt ce ne-a ieșit nouă, iar caz că nu reușesc folosiți propria imaginație și pe cea a piticilor și veți fi uimiți de cea ce va ieși.

Joaca cu mingea

Că o loviți cu mâna , cu piciorul sau în orice mod vreți voi joaca cu mingea este un joc foarte bun de consumat energia întotdeauna prea multă a piticilor vostri. Atenție însă cât de sus sau de tare o aruncați , o minge aruncată prea cu zel poate ajunge pe acoperiș sau în curtea vecinului. Noi din curtea vecinului încă nu am fost nevoiți sa o recuperăm , dar  pe acoperiș a ajuns de câteva ori și sinceră să fiu și acum avem una ce așteapă să fie coborâtă. Noroc că mai avem câteva.😂😂

Alergata, prinselea sau cum altfel s-o mai numi

Acesta este un joc pe care de abia acum am început să îl îndrăgim, pentru că până de curând Gabi nu era în stare să alerge. Nici acum nu fuge el cine știe ce, dar măcar încearcă, iar eu îl încurajez mereu să o prindă pe sorăsa. Cu toate că nu reușește să o prindă decât atunci când stă pe loc , el nu se dă bătut. Eu sinceră să fiu nu sunt genul de mamă ultraprotectivă ce nu lasă copilul să alerge ca nu cumva să cadă ori să se lovească. Ba chiar dacă mai cade uneori îl încurajez să se ridice sus, să se scuture și să meargă mai departe să se joace. Căci dacă la fiecare lovitură minoră m-aș impacienta și l-aș lua în brațe înseamnă că aș face din el un fricos și un mămos. Și clar nu vreau asta, vreau să cresc un băiat (viitor bărbat) sigur pe el și puternic.

Ascunselea

Acesta este un joc pe care până acum îl jucam în trei întotdeauna, pentru că Gabi nu știa să se ascundă. Și atunci îl luam de mână și mergeam cu el împreună să ne ascundem și Eliza ne căuta sau invers ea se ascundea și noi doi o căutam. Dar acum observ cu plăcere că începe să se joace singur cu sorăsa. Desigur nu prea e bun la ascuns căci ori se ascunde într-un loc prea vizibil ori scoate singur capul din ascunzătoare și o strigă. Dar de găsit o găsește întotdeauna. Eliza în schimb te poate căuta și o jumatate de oră, chiar dacă te-a văzut unde ești ea se face că plouă și te caută în continuare. Așa că dacă ai și tu un copil din ăsta așa te poți culca liniștit până te-o găsi.

Pictat cu acuarele

Acesta este un joc pe care eu prefer ca  ăstia mici să îl facă afară chiar dacă s-ar putea teoretic, cel puțin, face și înăuntru, dar așa măcar limitez daunele doar la hăinuțele lor. Murdăria însă nu ne împiedică să ne distrăm și să pictăm fiecare după inspirație ce ne trece prin cap. Iarăși vă atenționez să fiți cu băgare de seamă la cei mai mici. Pe Gabi nu doar odată l-am spălat la gură de acuarele. Și vă rog să nu-i certați prea tare dacă se murdăresc, acuarelele se iau de pe mâini cu apă și săpun și  se iau și de pe haine dacă le lăsați un pic la înmuiat. Și dacă aveți ca noi o terasă acoperită ( scuteală cum este denumită în Gorj) puteți face acest joc afară chiar și când plouă.

Una peste alta zic să lăsăm copii să se joace și să ne bucurăm de ei așa cum sunt energici și plini de iubire. Voi ce jocuri faceți afară când este soare sau când plouă?

Reclame

2 gânduri despre „Modalități de joacă în aer liber

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.